Segítség a családfa használatához

A családfa felhasználói felülete a gyors, könnyű és hatékony eligazodást segíti, ezért kezelése az interneten megszokott felülettel történik. A publikus kezelői felület folyamatosan a böngészőablak tetején látszik, függetlenül attól, hogy a családfának éppen mely részletét nézzük.

A felső kezelőfelületen kívül a teljes családfában is találhatóak aktív elemek, tovább könnyítve ezáltal az átjárhatóságot, kezelhetőséget. A családfa designját is az áttekinthetőségre, családi összetartozás nyomonkövethetőségére optimalizáltuk.

A családfa megtekintése

A családfában tárolt nagymennyiségű információ megjelenítését a felhasználó, igényei szerint, több paraméterrel is befolyásolhatja, a könnyebb kezelhetőség végett. Az állítható paraméterek a következoek:

Nézetmód. Két módban tekinthetőek meg az adatok: áttekintő és részletes nézetben.

Áttekintő nézet. Áttekintő nézetben csak az egyének neve, születési és elhalálozási éve látható. Ez a nézet a könnyebb áttekinthetőséget segíti. A családfa kezdetben áttekintő nézetben jelenik meg, a gyorsabb letöltés és könnyebb eligazodás végett.

Részletes nézet. Részletes nézetben minden megjelenő személy összes eltárolt adatát, és a - ha van - fényképét láthatjuk. A fénykép hiánya esetén a családi címer látható. A részletes nézet nagy adatmennyisége miatt ajánlott csak részfák esetén alkalmazni. A teljes családfa is megtekinthető részletesen, ekkor azonban telefonos kapcsolat mellett már érezhetően várakozni kell!

Az első megjelenítendő családtag

A teljes családfa igen sok adatot tartalmaz. Amennyiben a családfának csak egy részletére vagyunk kíváncsiak, lehetőségünk van a fa csak egy részletének megjelenítésére. Egy részfát annak az ősnek a kiválasztásával határozhatunk meg, akinek a leszármazottaira kíváncsiak vagyunk. Erre több lehetőségünk is van.

  1. Amennyiben a keresett ős látható a megjelenített adatok között, kattintsunk a nevére, így egy olyan részfa fog kirajzolódni, melynek ő áll a csúcsán.
  2. Amennyiben a keresett személy őse a jelenleg látható fa csúcsán lévo embernek, úgy lehetőségünk van egy generációval feljebb lépni a fán, azaz a jelenlegi csúcson lévő egyén ősének és testvéreinek megjelenítésére. Lehetőség van továbbá rögtön a családfa legtetejére is ugrani, vagy újra a teljes családfát megtekinteni.
  3. Amennyiben a jelenlegi részfában nem látható személyek leszármazottjától kezdődő generációkat szeretnénk megtekinteni, úgy vagy növeljük az egyszerre megjelenítendő leszármazott-generációk számát, vagy kiválasztjuk azt a részfát, melyben ő található. Amennyiben már látható a személy, az 1-es pontban leírtak szerint járhatunk el.
  4. Ha egy teljesen más ágon található személyt és leszármazottait szeretnénk látni, ajánlott a teljes fa áttekintő nézetét használni.

A megjelenítés mélysége

A megjelenítendő adatok mennyiségének csökkentésekor lehet hasznos, ha csak pár generációt látunk, növelve ezáltal az áttekinthetőséget és csökkentve a letöltési időt. Megjeleníthetünk 1, 2, 3, 4, 5 leszármazott generációt, vagy az összeset.

Az ablak bezárása